Информационен център
„Мечти за бъдещето“ обгръщат Ringturm - централата на ВИГ във Виена
Tазгодишното опаковане на сградата, в която се помещава централата на ВИГ във Виена, по проекта на българската художничка Даниела Костова „Мечти за бъдещето“ бе официално открито вчера следобед във Виена в присъствието на австрийския министър на външните работи и културата Александър Шаленберг, българския заместник-министър на културата Амелия Гешева и Н.Пр. д-р Иван Сираков, посланик на Република България във Виена.

По случай завършването на тазгодишното опаковане на Ringturm председателят на управителния съвет на Wiener Städtische Versicherungsverein д-р Гюнтер Гайер покани гости на празнична церемония, която се състоя в ранния следобед на 26 юни, сряда, във Виена.

Опаковането на Ringturm по проекта на българската художничка Даниела Костова „Мечти за бъдещето“ бе повод за посещението на маг. Александер Шаленберг, министър на външните работи и федерален министър на изкуството и културата на Република Австрия, маг. Амелия Гешева, заместник-министър на културата на Република България и Н.Пр. д-р Иван Сираков, посланик на Република България във Виена.

Федералният министър Шаленберг подчерта международния културен принос на превърналите се вече в традиция художествени инсталации в центъра на Виена: Вече за дванайсети път с опаковането на кулата се поставя ясен знак, че акцията отразява широкия спектър на съвременното изкуство в национален и международен план. Особено се радвам, че този важен символ съвсем съзнателно се предлага на творци от Централна и Източна Европа. Като в същото време се разработват изключително актуални обществени теми, които извират от най-новите събития и ни подтикват към размисъл.
Заместник-министърът на културата на Република България прие с радост тазгодишния избор на художник за опаковането на емблематичната сграда. „Така, както малкото дете от фасадата открива и проучва света, така и ние трябва да бъдем любопитни към предизвикателствата на времето, в което живеем и да не спираме да чертаем пътища за по-добро бъдеще – за нас и децата ни”, подчерта Амелия Гешева.

„Тази година съвсем съзнателно избрахме творец от източноевропейска страна. С това ние насочваме вниманието към културата на държавите от Източна Европа, в които развива дейност нашият концерн, независимо от застрахователните полици и премии. Даниела Костова идеално се вписва в забележителната поредица художници от Източна Европа, опаковали Ringturm досега“, заяви д-р Гюнтер Гайер, председател на управителния съвет на Wiener Städtische Versicherungsverein.

Вече за дванадесети път Ringturm се превръща в художествена атракция в района на Донауканал. Художественото произведение с площ от 4000 квадратни метра (като цяло 30 щамповани мрежи с ширина около три метра и дължина до 63 метра) ще краси Ringturm през летните месеци на 2019 година. За опаковането бе избрана живеещата в Ню Йорк българска интердисциплинарна художничка Даниела Костова. Родена през 1974 година в България, тя е добре познато име на международната арт сцена. Основен акцент в творческите ѝ търсения е сравняването и противопоставянето на различни културни модели и търсенето на техните допирни точки и хибридни форми.

„Мечти за бъдещето“ на Даниела Костова

В „Мечти за бъдещето“ зрителят е изправен срещу малко дете, което го гледа с будни очи. То е облечено в скафандър, а на шлема му има бял гълъб с разперени крила. Птицата, която може да се види на различни емблеми в космонавтиката, символизира мечтата за летене. Емпиричният свят на малкото дете е белязан от новите научни изследвания: още преди да проходи, то мечтае за големия и широк свят. Неговата играчка – въртележка с летящи небесни тела, която се вижда от другата страна на Ringturm, загатва за промяна на перспективата: поглед към Земята отдалече, крехкостта на нашата планета, бъдещия свят на нашите деца. „В работата си многократно съм анализирала в различен културен и социален контекст какво означава „safe play“ (безопасна игра). Чрез специфичното за мястото представяне на моето произведение тази тема ще бъде обогатена с нови аспекти. В този проект ме интересува по-широката перспектива, от която гледаме към  бъдещето на нашите деца“, казва Даниела Костова.

„Архитектура в Ringturm“: Стефка Георгиева

Паралелно с опаковането на Ringturm в сградата на застрахователната компания бе открита изложба на един от най-забележителните творци на българската архитектурна сцена: арх.Стефка Георгиева. Показвайки реализираните от нея сгради и проекти, експозицията представя архитектурното дело на тази изключителна личност, работила зад Желязната завеса. Носителка на множество отличия, арх.Стефка Георгиева се счита за най-известния български архитект за втората половина на ХХ век.
Изложбата може да се види от 27 юни до 27 септември 2019 г., от понеделник до петък от 9 до 18 часа в изложбения център на Ringturm (Schottenring 30/1010 Виена). Допълнителна информация ще намерите на www.airt.at

Ангажимент към изкуството в Австрия и Европа

В допълнение към своята социална ангажираност Wiener Städtische Versicherungsverein стимулира осъществяването на трансграничен културен диалог. Основна грижа на главния акционер на VIG са подпомагането на различни художествени проекти в страната и в чужбина, както и подкрепата на млади художници. Видим знак за тази философия на подпомагане е опаковането на Ringturm. Наред с известни австрийски художници като Готфрид Хелнвайн или Арнулф Райнер от 2012 г. насам за опаковането на Ringturm се канят и художници от Източна Европа.
 
Опаковане на Ringturm 2006 – 2019 г.
2019 г.            Даниела Костова                              „Мечти за бъдещето“            България
2018 г.            Готфрид Хелнвайн                          „Видях това“                          Австрия
2017 г.            Михаел Милунович                          „Далновидност“                     Сърбия
2016 г.            Иван Екснер                                      „Безгрижен“                           Чехия
2015 г.            Таня Деман                                       „Летни радости“                    Хърватия
2014 г.            Арнулф Райнер                                „Воалът на Агнес“                 Австрия
2013 г.            Дорота Садовска                             „Привързаност“                     Словакия
2012 г.            Ласло Фехер                                     „Общество“                            Унгария
2011 г.            Ксения Хаузнер                                „Семейно чувство“               Австрия
2008 г.            Хуберт Шмаликс                              „Кула в цветове“                   Австрия
2007 г.            Роберт Хамерщил                            „Кулата на живота“               Австрия
2006 г.            Кристиан Лудвиг Атерзее                „Дон Жуан“                            Австрия
 
Wiener Städtische Versicherungsverein е основен акционер на Vienna Insurance Group (VIG) и подкрепя концерна по всички актуални и социални въпроси. При това се обръща изключително внимание на трансграничния културен обмен, който създава място и свобода за културно развитие. Дейностите на социално активните организации, особено в страните от Централна и Източна Европа, в които оперира Vienna Insurance Group, са специално подпомагани в рамките на различни партньорства и инициативи.

 
 
Контакти | Техническа помощ | Юридическа информация

Дизайн, разработка и Интернет маркетинг Zed Digital Cybermark
© 2018 Булстрад Живот. Всички права запазени.